KE Kunstnernes Efterårsudstilling

KE-Prisen 2020 i samarbejde med Kunsthal Rønnebæksholm.

Det er med stor glæde, at vi i år kan præsentere et nyt samarbejde mellem Kunstnernes Efterårsudstilling og Kunsthal Rønnebæksholm.

Vi har inviteret Rønnebæksholm til at uddele årets KE-pris: KE-prisen 2020 – Blandt alle antagede kunstnere på KE20, udvælger Rønnebæksholm en eller flere kunstnere, der gennem deres værkbidrag udmærker sig særligt positivt. Den eller de pris-vindende kunstnere inviteres til at udstille på Rønnebæksholm, som en del af kunsthallens udstillingsprogram for 2021

Rønnebæksholm
Rønnebæksholm
Udstillingen TALETID, Rønnebæksholm, 2019. Foto: Frida Gregersen.
Udstillingen TALETID, Rønnebæksholm, 2019. Foto: Frida Gregersen.

Rønnebæksholm er en kunsthal for samtidskunst i historiske rammer i Næstved. Stedet danner ramme om et program, der bidrager til fællesskaber, kreativ læring og medborgerskab. Rønnebæksholm kan fejre 700-års jubilæum i 2021 og selve Rønnebæksholms historie er fyldt med vigtige koblinger til kampen for demokrati, social inklusion og ligestilling. Marie Toft fik gennem sit første ægteskab overdraget herregården, og sammen med sin anden mand teolog, politisk tænker og forfatter N.F.S. Grundtvig, involverede de sig i diskussioner om ligestilling, adgang til uddannelse og læring. Kunsthallens rolle er at udfolde en vision om, at kunsten kan, på tværs af aldre, kulturer og baggrunde, skabe plads til nysgerrighed, samskabelse og dannelse.

Kerneværdierne i Rønnebæksholms kunstprogram peger på, at man nysgerrigt, aktivt og kreativt udvikler sig i fællesskab og som individ. Således ønsker Rønnebæksholm at skabe plads til åbenhed, samarbejde og udvikling. Rønnebæksholm vil gerne forsat sætte fokus på kunstneriske stemmer eller udtryksformer, der ikke har haft megen synlighed eller marginaliserede på anden vis pga. gældende strukturer inden for samfundet eller kunst- og kulturscenen.

I forbindelse med udstillinger prioriteres andre formidlingsformer, som kan udvide udstillingens rammer i form af musik, performance, bevægelse og andre fagligheder, hvor parken og haven også inddrages. Herunder undersøge forskellige optiker som fx usynlighed; medborgerskab; fællesskaber; samtalerum; det poetiske; det spirituelle, bæredygtighed, økologi, helse og sundhed.

Det er en stor ære at blive udvalgt til at arbejde med Kunstneres Efterårsudstilling og vi ser frem til at indgå et tæt samarbejde med prismodtageren/rne. Herunder vil det for Rønnebæksholm være oplagt at arbejde med prisvinderen/ne i et processuelt kunstnerisk forløb. Dermed, at det potentiale, der er til stede i værket og kunstnerens praksis skal have rum til at udvikles. Rønnebæksholm vil dermed bidrage med at arbejde med prisvinderen på en udviklende måde, hvor begrebet for udstillingsformatet også overvejes og undersøges i form af tidslige og digitale muligheder. Rønnebæksholm vil stille det kunstneriske faglige hold til rådighed i form af et mentorforhold og give rum til udvikling, læring og det processuelle. Hermed vil KE-prisen kunne knyttes an til et udstillingsformat og/eller et offentlighedsprogram, der passer til det kunstneriske afsæt og programmet på Rønnebæksholm i 2021.

Vi vil være åben for forskelligartede praksisser, der fx tager afsæt i performance, dans, digitale eller tværæstetiske praksisser, samtalerum eller læringsformat, som kunne udfoldes i en eller flere af Rønnebæksholms lokaliteter, såsom herregårdshaven, parken eller omegn.