KE Kunstnernes Efterårsudstilling

KE16-prisen

Hannibal Andersen

Fernisering med prisoverrækkelse på Kunstnernes Efterårsudstilling 2016
Fernisering med prisoverrækkelse på Kunstnernes Efterårsudstilling 2016
...  2016. Lydværk (readymade). <br>
Mobiltelefon. 13 x 7 x 1 cm.
... 2016. Lydværk (readymade).
Mobiltelefon. 13 x 7 x 1 cm.

Censorpanelet gav KEs pris til Hannibal Andersen med begrundelsen:

Kunst handler i bund og grund om at undersøge verden. Og den interessante kunst, den der får os til at reflektere dybere, forhol- forholder sig kritisk til de ting mange af os tager for givet, har fortrængt eller negliceret i vores ordnede hverdag og livsførelse. Den zoomer ind på et fænomen, der udtrykker noget væsentligt om vores liv, adfærd og indretning af samfundet, og stiller spørgsmålet: hvad foregår der egentlig her?

Årets vinder af KE-prisen formår netop at gøre dette. Kunstneren får med sit ret enkle men gennemtænkte værk sat spørgsmålstegn ved vores offentlige institutioner, velfærdsstatens tilstand, men gør det med et kunstnerisk og humoristisk overskud, der får os til at lege og tænke med. Værket [...] peger på ventetiden som fænomen i den statslige og nationale forvaltning herhjemme, og tager et æstetisk fænomen, ventemusikken – eller muzakken, bør vi måske sige – der møder os som borgere, op til revision.

Værket præsenterer os – IGEN – for en virkelighed vi møder, når vi søger svar, hjælp, bistand eller ren og skær service i en basal situation, men ender i et musikalsk limbo med en helt særlig æstetik. Det er denne musik, der er afsættet for [...], men bag det fintpolerede ydre, ligger et kritisk spørgsmål om borgerskab og statens manglende samvittighed. Værket møder vi via den hverdagsgenstand, vi alle kender, vores mobiltelefon, tilfældigt henlagt i udstillingsrummet med højtalerfunktionen slået til, præcis som vi normalt ville gøre, men suppleres også af en performativ del, hvor ventemusikken – vores allesammens bitre og nedladende møde med de danske institutioner – bliver løftet op til nye højder som afsæt for en tre timer lang performance.

Det er smadder morsomt, men samtidig skarpt, kritisk, konsekvent og god kunst – simpelthen.Kunstnernes Efterårsudstilling handler om at fremme mangfoldigheden og det nye i kunsten. Det sker ved skarp udvælgelse foretaget af censorerne til årets udstilling. KE vil også stimulere talentudviklingen gennem KE-prisen, som blev tildelt første gang på KE10.

Censorpanelet udvælger en kunstner blandt årets antagne. Vinderen kåres på baggrund af parametre såsom originalitet, idé, teknisk udførelse og helhed. Vinderen modtager et legat på 10.000 kr.

Vinderen af KE-prisen kan eventuelt få til opgave at fremstille et værk til Kunstnernes Efterårsudstilling året efter og på den måde få mulighed for at vise, hvad vedkommende fik ud af KE-prisen.

Prismodtagere:
2016: Hannibal Andersen
2015: Søren Krag
2014: Mie Hørlyck Mogensen
2013: Kristian Touborg
2012: Benjamin Grodin
2011: Niels Pugholm
2010: Jacob Dahlstrup Jensen